martes, 10 de noviembre de 2009

OBJECTES MULTI FUNCIONALS, TOT EN UN!

Estalvi d’espai i temps

Avui en dia estem acostumats a viure com a esclaus del temps; “quina hora és?”, “afanya’t que tinc poc temps”, “anem per feina”, “ja hauria d’estar en un altre lloc”, “marxem perquè estic perdent el temps”, ens rentem les dents mentre ens estem cordant les sabates, imprimim el treball mentre ens fem la maleta i cuinem al mateix temps que mirem la televisió. Aquestes són algunes de les activitats diaries i algunes frases que podem sentir durant el dia, milers de vegades. Volem fer milions de coses en temps récord i ens preocupa que el temps se’ns escapi de les mans.
Tampoc no tenim un gran sou ni una butxaca plena per viure en espais on sobrin m2, i no sabem prescindir de totes les coses amb les que vivim, així que la manera d’emmagatzemar-les totes és una gran feina, la nostra habitació passa a ser el nostre “magatzem”, el nostre propi joc del tetris.

Amb aquesta petita reflexió, vull arribar a la conclusió de la importància i repercusió que li donem a l’amortització de temps i espai.

És així necessari pensar amb la multi funcionalitat dels objectes que ens ofereixen una reducció d’espai (a on abans necessitàvem espai per col·locar dos o més objectes, ara amb un de sol n’hi ha prou), i un estalvi de temps (no he de moure’m tant per anar a buscar les coses).

Hem de pensar en les nostres necessitats i escollir elements que ens permetin treure profit en els seus múltiples usos. La combinació de disseny i estalvi és la tendència actual de molts dissenyadors.
Si anem més enllà del sofà-llit, ens trobem amb una àmplia varietat de solucions enginyoses i originals que ens aporten un plus de simpatia.
Sovint són dissenys inspirats en els valors i personalitats d’un usuari adolescent.

Definir el temps com a concepte físic i de manera formal és difícil, pero tots sabem que l’experimentem de forma quotidiana, que els esdeveniments que vivim succeixen un darrera l’altre i que el temps podria ser l’escala a on aquests esdeveniments tenen lloc.
Aixi que valorar el temps dependrà de les nostres prioritats, d’adquirir consciència del seu ús i dels nostres ritmes d’activitat.

Gestionem el temps per el simple fet de poder tenir menys acitivitat o bé per no repetir una activitat en un moment determinat, ens fa ràbia perdre el temps.
Volguen donar una mica de simpatia a la gestió del temps, ens trobem amb dissenys ingeniosos, a vegades poc útils o no suficienment còmodes, però que ens poden servir com a inspiració per a grans idees de disseny.
A continuació ens trobem amb un ingeniós sistema d’emagatzematge que proposa la visió d’un gegant i vistós rellotge digital aprofitant l’estructura cubica de l’estanteria. Segur que d’aquesta manera no perdem el temps en demanar ni mirar quina hora és.

Estanteria - Rellotge de LEDS

Una de les situacions en què és interessant investigar la gestió del temps és quan sortim de l’espai de rutina i fem una sortida; a l’aire lliure, d’acampada, de vacances a la platja, d’excursió a la muntanya,... Ens volem endur amb nosaltres moltissimes coses però no ens agrada perdre el temps en si aquestes comporten muntatge i desmuntatge. Aquest segon exemple ens parla d’una possible solució, es tracta d’un disseny que uneix una caixa de plàstic de cerveses que conté una tapa que forma part d’una petita cadira plegable, així mentre em prenc una cervesa, en puc agafar una altre sense moure’m de la cadira.

Cadira – Caixa de cerveses

Ens agrada tenir les coses a l’abast i en el moment, aixi que el disseny que proposa Aissa Logerot és un recurs de quan em planxo un vestit, saber en el mateix moment com em queda i si ho he fet bé. Es tracta d’una taula de planxar que si se li dona la volta es converteix en mirall.

Madame est servie

http://www.aissalogerot.com

De la mateixa manera que ens agrada tenir les coses al nostre abast, també ens interessa saber que podem fer mil coses al mateix temps, i això a vegades, ens ve proporcionat per els objectes que estàn dissenyats per cumplir multiples funcions. Com per exemple aquest accessori que ens permet escoltar música, fer trucades o simplement utilitzar les ulleres de sol.

Eyewear design/ MOOD
Disseny per Akin Bacioglu
http://www.akinbacioglu.com

Tots són exemples que ens permeten aprofitar un objecte que ja existeix i que té una funció pròpia, integrar-hi un altre de diferent amb diferent funció. Cap dels dos es troba alterat per l’altre i units els entenem com a únic objecte. Un és la pròtesi de l’altre.

Parlar de la gestió del temps ens porta a gestionar-nos la gestió de l’espai. Entenent aquest com a lloc on s’ubiquen els objectes, la distància que existeix entre dos cossos o bé el transcurs del temps entre dos fets.
L’aprofitament de l’espai avui en dia és cada vegada més útil, amb apartaments cada vegada més petits, els objectes multi funcionals han anat adquirint importància. Principalment en sales per estudiants, adolescents i cases petites.
Aixi que una bona idea és crear per aquests usuaris mobles econòmics que ens puguin proporcionar diverses funcions a la vegada d’ocupar poc espai i ser molt econòmics. Daniel Gantes, ens proposa una taula amb l’estructura bàsica d’un caballet plegable que permet adaptar-se a espais de dimensions reduides que a la vegada inclou varis arcs de torratges per sostenir els plats i els vasos.

Taula per mileuristes

En el seu link s’hi poden trobar altres dissenys molt interessants .
http://danielgantes.com/

Roberta Rammê, també ha pensat amb aquest tipus d’usuari jove. Ella proposa a partir d’un disseny divertit, confortable i funcional la fabricació d’un mòdul a on ha intentat compactar el major número d’activitats que un adolescent pot practicar en un mateix objecte. També disposa d’una il·luminació incorporada, una taula adossada com a escriptori i unes prestatgeries per els CD’s i DVD’s. Es tracta d’una idea innovadora amb colors intensos, alta tecnologia i amb el pensament d’una ergonomia, sense renunciar a la comoditat i a una estètica atractiva. Aqui l’usuari no té la prioritat d’adquirir un producte econòmic com en el disseny anterior, sinó un producte atrevit, modern i molt atractiu.

Wave chais

Akin Bacioglu, també treballa amb l’amortització de l’espai a partir de dissenys d’estructura senzilla que ens proporcionen més d’una utilitat a la vegada. En aquest cas es tracta d’una cadira d’estudi que es transforma en una taula. Només es té que girar 90 graus i la cadira passa a ser una taula. Per altra banda, tots dos venen equipats d’un calaix-estanteria per poder deixar-hi els llibres.
Aquest disseny, igual que el Madame est servie, necessiten una manipulació per part de l’usuari per tal de que adquireixin les dues funcions que proposa l’objecte.

Also Chair

Aquí us deixo el link a on he trobat la informació de la chaise longue, i a on també he pogut veure altres dissenys interessants: http://www.designboom.com

També ens podem trobar amb dissenys que ens aporten solucions més divertides. No tinc temps per regar el jardí, ni espai per tenir jardí, aixi que puc obtar per el disseny de
Kyouei design que em proposa una subtil manera d’optimitzar l’aigua de la pluja. Es tracta d’un paraigüer de ceràmica que té enganxat a la part inferior una petita estructura que fa la funció de torratja que es rega amb les gotes de l’aigua que cau quan hi deixem el paraigües mollat. Pot ser el toc d’originalitat perfecte per a una entrada d’una casa.

Disseny per Kyouei design

Kyouei Design , es tracta d’un estudi japonès que aposta per dissenys amb una important càrrega conceptual i simplicitat material.

Aquesta imatge, és una variant que aposta per al mateix sistema que ens hem trobat anteriorment. Es tracta d’un disseny que vaig descobrir en una exposició que apostava per les idees innovadores de joves dissenyadors, com la cadira – revister que uneix la funció de cadira amb la de revister en una mateixa estructura feta de tub metàl·lic recoberta d’una trama feta de vímet. Seus a la cadira, obres les cames i agafes la revista sense llavors tenir problemes per saber on deixar-la.


Hem pogut veure dissenys que comporten un grau de fabricació més complex i d’altres que prioritzaven la simpatia d’una idea. Però tots comparteixen l’objectiu de que si vivim amb ells ens estalviarem espai i no perdrem tant el temps.



El TEMPS no el controlem perquè no ens pertany,
l’ESPAI el palpem, el limitem i per això el controlem.



Aquí us deixo alguns links a on podeu trobar altres dissenys d’objectes multi funcionals i altres dissenys que he trobat interessants, tant en format d’imatges com de vídeos .

http://freshome.com/2007/07/12/multifunctional-design/
http://www.freshcreation.com/entry/multifunctional_design/
http://fabgreen.com/category/multifunctional-design/
http://disenodisenodiseno.blogspot.com

















































































































No hay comentarios:

Publicar un comentario